Hovings Malmgård-Uppförd 1770

Hovings malmgård (även kallad Hiertas malmgård) är en tidigare malmgård vid nuvarande Tegelviksgatan 13 nära Danvikstull på Södermalm. Gården uppfördes 1770 av färgaren Carl Gustaf Hoving och beboddes mellan 1842 och 1848 av industri- och tidningsmannen Lars Johan Hierta. Gården var då en del av Liljeholmens stearinfabrik fram till 1971. Idag hyrs byggnaden ut som kontor.
 
Hovings tid
På 1770-talet lät färgaren Carl Gustaf Hoving uppföra en ståtlig malmgård vid norra stranden av Hammarby sjö. Han ägde även kvarnen Klippan som stod på nuvarande Danviksklippan. Det var en holländare, vilket betyder att kvarntoppen med vingarna kunde vridas till rätt vindriktning medan själva kvarnbyggnaden stod stadigt på berget. Kvarnen användes för malning av färg till Hovigs färgeri. Byggnaden revs 1903.[1] Malmgården ritades av arkitekt Casper Christian Friese i en nyklassicistisk stil.[2]
Byggnaden har en längd av 13 fönsteraxlar och är uppförd i två våningar samt en takvåning under ett brutet sadeltak. Fasaderna accentueras genom pilaster, rusticerande hörnkedjor, en smal mittrisalit och en horisontell putslist mellan första och andra våningen. Idag är taket täckt av sexkantiga skifferplattor.
 
Hiertas tid
Liljeholmens stearinfabrik med malmgården längst till vänster, 1890-tal.
Byggnaden kallas även "Hiertas malmgård", efter Aftonbladets grundare och chefredaktör, Lars Johan Hierta. Han var även industriman och pionjär att i Sverige tillverka stearinljus. Produktionen började 1839 i Liljeholmen och företaget fick heta Liljeholmens stearinfabrik.
 
Redan några år senare flyttade Hierta tillverkningen till malmgården vid Hammarby sjö.Senare uppfördes i flera etapper stora tillverkningslokaler norr om malmgården, som då ingick i fabriken och var bland annat ingenjörsbostaden. En minnestavla ovanför huvudingången förklarar: ”Lars Johan Hierta fabrikens grundare bodde här 1842-1848”. Att Hierta lämnade malmgården 1848 var en följd av engagemanget i den sidenfabrik, som han lät uppsätta på närbelägna Barnängen.
 
 
Malmgården ägs av Stockholms stad som 1979 lät genomföra en genomgripande renovering. Byggnaden hyrs numera ut som kontor. I ramen för omdaningen av Norra Hammarbyhamnen uppfördes kring malmgården i början av 2000-talet ett stort antal bostads- och kontorshus
 
Källa: Wikipedia