Doft eller stank?

 

Vad luktar du egentligen när du klär upp dig i 1700-talskläder? Dior? Armani? Inte särskilt tidsenligt. Nej, rosenvatten och viol ska det vara.

När vi klär oss i dräkt är vi bra friserade och sminkade för att passa ihop med dräkten, men vi glömmer ofta många gånger att använda oss av parfym som pricken över i.

Från slutet av 1700-talet och framåt tog sig parfymerandet många uttryck. I Frankrike fanns handskparfymörer. Detta berodde på att garverimetoderna på 1500- och 1600-talet var så dåliga, att handskarna inte kunde användas om man inte gned in dem med rosenolja. Damer sov med parfymerade handskar på sig, dels för att få mjuka och väldoftande händer, dels för att inte riva sig i sömnen.

 

 

Allt parfymerades: brevpapper, snus, hårnät, parfymhalsband, solfjädrar, hattnålar, "italienska blommor" (tyg- och pappersblommor som bars i håret eller på dräkten). I kläderna bar man doftkuddar - små tygkuddar med favoritparfymen. Ett mycket bra sätt att inte förstöra kläderna med parfym som lämnar fula fläckar. Ville man stoltsera med sin parfym kunde man hänga en parfymkula i skärpet.

Lavendel, jasmin, ormbunke och apelsinblom
Vad var det då för dofter som människan på 1700-talet använde? Italienarna använde iris och violrot. Från Ungern till Balkan använde man med förkärlek mysk. Engelsmännen föredrog lavendel och jasmin medan fransmännen lutade mer åt cypress med en stänk av ormbunke, apelsinblom eller Reine de Luxe (liljeparfym). Araberna älskade rosendoften framför alla andra dofter och grekerna föll i hänryckning över violparfymer.

Otaliga var variationerna på parfymerna och luktvatten fanns. Man parfymerade även sitt puder med till exempel iris eller viol. Många damer och herrar lät komponera egna dofter hos parfymören. Man kunde också köpa egna ingredienser hos ört- och kryddhandlarna och komponera själv.

Hur kan då vi parfymera oss som 1700-talsmänniskan? Mycket nära kommer man med hjälp av de olika doftoljor som finns i handeln. Att rekommendera är ros, sandelträ, jasmin, fresia, ylang-ylang, lilja, lavendel, citron, vanilj, apelsin, mysk och liljekonvalj. Man kan använda dem var för sig eller blanda sin egen doft. Ett annat sätt är att bära små buketter av riktiga blommor.

Mindre lyckade som inte rekommenderas är att använda de syntetiska dofterna såsom hallon, kaffe, tallbarr och vissa moderna parfymer. Det är ju kul att få den fullständiga illusionen av en herre eller dam i 1700-talskläder, som inte luktar Opium, Giô, Kenzo, Oscar de la Renta, Polo Sport eller liknande. Bara för att det är ens favoritparfym i det vanliga livet är det inte riktigt i 1700-talet.

Doften gör synintrycket starkare.

 

 

Carina Rosén, 2000